
Victor Nerincks

Jean-Pierre Provost
In 1978 ben ik in kontakt gekomen met de toenmalige Zelfstandige professionele HOUTDRAAIERS in Brussel die een klein atelier hadden waar alles met de hand gemaakt werd.
Zowel JEAN GOETHUYS op de Bergense steenweg te Anderlecht (overleden)
En VICTOR NERINCKX in de Delanoystraat in Molenbeek (overleden)
Waren meesters in het hout draaien., Zij waren ook MIJN LEERMEESTERS .Van deze mensen heb ik de stiel geleerd en ben hun nu nog steeds dankbaar voor wat ik nu ben!
Jean draaide alles: van kleine tot grote series trap balusters ,deegrollen ,alle soorten krukken(tabourets).Met de hand draaiden 2 houtdraaier werknemers grote hoeveelheden .
De kunst bestond erin zoveel mogelijke identiek dezelfde stukken draaien(met de hand) in de kortst mogelijke tijd!
Victor daarentegen was veel rustiger.
Hij was een kunstenaar in het draaien van omlijstingen voor ronde en OVALE kaders.Dit deed hij met een ovaal draaibank.
Ook liet hij zich meeslepen in de volksmuziek . Zo draaide hij toen muziekpijpen voor moezelzak, doedelzak en schalmei.zie foto.
Sinds de jaren 70 draaide ik als houtdraaier, de meest excentrieke voorwerpen in de meest verschillende houtsoorten.Geboeid door het NERVENSPEL dat ontstaat bij het draaien,verkrijgt men de mooiste resultaten en de leukste verrassingen. Ik ben blijven vasthouden aan de werkwijze van deze mensen wat het mij soms moeilijk maakte om in deze moderne tijden van automatisering, de vooruit gaande mechanisatie alsook routine arbeid en de invoer van de lage loon landen de concurrentie aan te gaan.Alles werd na gemaakt.
Dankzij mijn deelnames in al die jaren aan markten van OUDE AMBACHTEN en folkloremarkten in het binnen en buitenland heb ik deze manier blijven promoten,de laatste jaren met behulp van ONS ERFGOED en van UNIZO mag ik een vernieuwde belangstelling ondervinden.
Zowel in heel Belgie ,Nederland,Frankrijk en Duitsland ben ik een veelgevraagd ambacht en dus te bewonderen met mijn werken. Ook op kunstmarkten met mijn speciale creaties ziet u mij aan het werk.
Na zovele jaren ervaring en een rijk gevulde loopbaan dreigt dit ambacht verloren te gaan het wordt overgenomen door hobby's en gilden .Opvolging is niet meer verzekerd tot nu toe.